وکیل دعاوی کیفری
دعاوی کیفری زمانی مطرح می گردد که جرمی صورت گرفته باشد، در این زمان شاکی باید برای رسیدگی به شکایت خود به مراجع قضایی مراجعه کند. دعاوی کیفری شامل دو بخش می باشد، مجازات قانونی و جبران خسارت ناشی از جرم.
دعاوی کیفری مربوط به جرم، مجرم و مسئولیت کیفری است به معنایی دیگر دعاوی کیفری شامل جرایم، مجازات ها و قوانین جزایی می شود. در این جا لازم است با برخی از اصطلاحات رایج در دعاوی کیفری آشنا شوید.
حقوق جزا: شاخه از حقوق عمومی حقوق جزا می باشد. حقوق جزا جرم و اقدامات مجرمانه را تعریف می کند. همچنین برای جرم های صورت گرفته مجازات و نحوه تعقیب مجرم را تعیین می کند. حقوق جزا سعی در اصلاح و تربیت دوباره مجرمین دارد.
حقوق جزا قوانین نظارت بر اجرای مجازات را شامل می گردد. قوانین کیفری نیز برای رعایت قوانین و مقررات اجتماعی می باشد
جرم و مجرم: منظور از جرم فعالیت یا رفتاری است که در ارتباط با ترک یا انجام یک فعل صورت می گیرد که این فعل در قوانین جزا، جرم تعریف شده است و برای آن مجازات تعیین نموده اند. به بیانی دیگر هر عملی که در قوانین کشور برای انجام یا ترک آن مجازات تعیین کرده باشند جرم است. مجرم نیز شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که جرم را سهوا یا عمدا مرتکب شده باشد.
مسئولیت کیفری: منظور از مسئولیت کیفری نیز نسبت دادن جرم به متهم است.
از مهمترین دعاوی رایج کیفری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
جرایم علیه اموال: سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت، تخریب و سایر جرایم مالی و ...
کلیه جرایم علیه اشخاص: تجاوز به عنف، ضرب و جرح، قتل، آدم ربایی، تصادفات رانندگی،مزاحمت و کلیه جرایم علیه جسم و حیثیت اشخاص
جرایم علیه خانواده: عدم ثبت نکاح، ترک انفاق و ...
کلیه جرایم علیه امنیت: جاسوسی، جعل اسناد ملی و شخصی و دولتی، محاربه و کلیه موارد مربوط به امنیت کشورو مردم (امنیت عمومی)
جرایم کیفری باید در حدی باشند که بتوان آن را در دادگاه و دادسرا مطرح کرد.
جرائم تعریف شده در قانون به طور کلی به دو نوع قابل بازگشت و غیر قابل بازگشت تقسیم شده اند. جرایم غیر قابل بازگشت جزایمی را شامل می شوند که در صورت شکایت یا عدم شکایت شاکی، مجرم تحت تعقیب قرار خواهد گرفت. جرایم قابل بازگشت مربوط به جرایمی می شود که در صورت شکایت شاکی مجرم تحت تعقیب قرار می گیرد در غیر این صورت قانون برای رعایت مصلحت ( اجتماعی و خانوادگی) از تعقیب متهم صرف نظر می کند.
رسیدگی به دعاوی کیفری مراحل زیر را شامل می گردد:
- ارتکاب به جرم
- درخواست شکایت شاکی به دادسرا
- تعقیب شکایت در دادسرا
- انجام تحقیقات مقدماتی مربوط به شکایت در دادسرا
- صدور قرار مجرمیت و کیفر خواست
- رسیدگی در دادگاه
- دادخواهی نسبت به رای
- تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر
- فرجام خواهی در موارد معین
- اجرای حکم مجرم
- ۰۲/۰۲/۱۶